@baron - To poleciłbym również pozbycie się niektórych aplikacji opartych jeszcze o Qt4 i ich instalację w wersjach git, ale zmienionych przeze mnie tak, by były oparte o stabilne KF5, a nie wersje GIT. W ten sposób (do dzisiaj) na pewno tworzą się: dolphin, wszystkie aplikacje obecnie składające się na kde-baseapps, ark, baloo-widgets (dostępna wersja -git jest zależnością dla dolphin-git i powoduje, że próbuje ona zmienić KF5 w KF5-git; można to łatwo zmienić), ark, kwalletmanager i kilka innych jeszcze. Jeśli używasz 15.03.x, to także spolszczenie, które zaprezentowałem w większym stopniu spolszczy programy z repozytorium kde-unstable (to repozytorium powinniśmy obecnie stosować, a nie kde-beta Arojasa; nawiasem mówiąc, wersja spolszczenia dostępna od dzisiaj jest już dostosowana do 15.03.95 podczas gdy w repozytorium kde-unstable jest jeszcze 15.03.90, pewnie niebawem się to zmieni).
Dlaczego warto się pokusić o budowę tych paczek? M.in. z uwagi na mniejsze zżeranie RAMu i CPU przez środowisko, które nie potrzebuje używać w takim przypadku dodatkowo bibliotek KDE4 (no nie do końca, te aplikacje, które są oparte o kdelibs4support w dalszym ciągu jeszcze ich część wykorzystują, niemniej jednak jakiś postęp jest).
PS: Skoro masz testing, to sprawdź sobie, czy systemd działa prawidłowo. U mnie sypał co chwilę jakimiś błędami, nie potrafił czegoś podnieść itp. Wróciłem do 218.