Poradniki > Hardware
[How To]Virtualbox - testowanie sprzętu na przykładzie karty Wi-Fi na USB
(1/1)
sir_lucjan:
Przed zmianą dystrybucji warto sprawdzić, czy obsłuży ona poprawnie posiadany przez nas sprzęt. Nie musimy ryzykować instalowaniem systemu i liczeniem na cud, który może się nie wydarzyć. Lepiej dokładnie przetestować, niż potem żałować i narzekać "Jak ten XXX ssie".
Postanowiłem sprawdzić, czy posiadana przeze mnie karta Wi-Fi na USB - TP-LINK TL-WN722N wyposażona w układ Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n, będzie prawidłowo obsługiwana w systemie Arch Linux. Na laptopie z wbudowaną kartą Atheros problemów nie było - jednak na wszelki wypadek lepiej sprawdzić dwa razy. Uprzedzając stwierdzenie "Po kiego grzyba karta Wi-Fi na stacjonarnym, podepnij kabel i po sprawie" - niestety, podłączenie kabla w pomieszczeniu, w którym znajduje się komputer, nie jest możliwe.
Ponieważ jestem z natury leniwy, w celu uproszczenia testów postawiłem na VB Bridge Linux.
Na początku powinniśmy sprawdzić, czy w Arch Linux mamy zainstalowany pakiet linux-firmware. Bez tego się nie obędzie - jeśli wybraliśmy "opcję na skróty" i zainstalowaliśmy Bridge Linux, to nie musimy się o nic martwić.
Podłączając moduł Wi-Fi do komputera i zaznaczając go w VB możemy się przekonać, że nie chce on działać - nie jest wykrywany przez Network Manager. Aby zmienić ten stan rzeczy, musimy zainstalować odpowiednie dodatki w systemie goszczonym.
1. Metoda podstawowa
Zakładając, że korzystamy z podstawowego kernela, musimy zainstalować
--- Kod: ---pacman -S virtualbox-host-modules
--- Koniec kodu ---
2. Metoda zaawansowana
W tej metodzie nauczymy korzystać się z Dynamic Kernel Module Support czyli w skrócie - z dkms.
a) zalecana wersja
W zasadzie musimy wykonać trzy kroki.
- zainstalować dkms oraz virtualbox-host-dkms
--- Kod: ---pacman -S dkms virtualbox-host-dkms
--- Koniec kodu ---
- zrestartować system
- wpisać polecenie
--- Kod: ---dkms install vboxhost/4.2.12
--- Koniec kodu ---
- zrestartować system
b) wersja dla leniwych
Dokładnie ten sam efekt można uzyskać wpisując jedną komendę:
--- Kod: ---dkms autoinstall -k WERSJA_KERNELA
--- Koniec kodu ---
Podłączając teraz urządzenie i "montując" je w VB okazuje się, że jest w pełni wykrywane przez system. Sieci bezprzewodowe są wykrywane, a uzyskanie połączenia z internetem nie stanowi najmniejszego problemu.
Oczywiście korzystanie z Wi-Fi na Virtualbox jest równie logiczne, jak kopanie dołu łyżeczką do herbaty. Test miał jedynie na celu wykazanie, czy inny system operacyjny bez problemu poradzi sobie ze sprzętem.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej