@Baron - NetRunner jakoś do demonów szybkości nigdy nie należał
Ma od groma przeładowanych funkcji, które nie są potrzebne wielu użytkownikom, ale filozofia tego systemu jest taka, by praktycznie wszystko tam działało OTB. Coś za coś. Prawdopodobnie po prostu ta dystrybucja nie jest ani dla Ciebie, ani dla mnie.
Jeśli chodzi o Plasma5. Tak, jest to inne środowisko od KDE4 i trzeba się do niego przyzwyczaić, choć z pozoru wiele rzeczy jest "w tym samym miejscu". Nie do końca. Najpierw jednak o "szybkości". Mój komputer, to notebook HP oparty o platformę AMD, tzw. sleekbook z 4GB RAM. Nie zauważyłem, by Plasma5 była bardziej zasobożerna od KDE4. Wręcz przeciwnie. Samo środowisko z działającym akonadi i baloo, zabiera mniej więcej tyle co Cinnamon/Gnome3. Dalsza redukcja jest możliwa, gdy niektóre aplikacje, które działają w tle zostaną przebudowane do Qt5/KF5. Dotyczy to w szczególności Akonadi, które jest związane z KDEPim. Obecnie plasmashell zabiera mi ok. 170/180MB RAM + ok. 90MB dzielonej (ale to jest "dzielone" właśnie
). Kiedy używałem KDEPim w wersji opartej o Qt5/KF5 to wartość ta ulegała zmniejszeniu do poziomu 120-150MB (i nieco mniej dzielonej). Szybkość działania? W sumie działa tak samo szybko jak KDE4, może odrobinę szybciej (w każdym razie nie zauważam jakichś spowolnień). Jeśli u Ciebie jest "tragedia", to prawdopodobnie zrobiłeś transfer z KDE4 na Plasmę5 i niekoniecznie zrobiłeś to prawidłowo, albo... albo licho wie co jeszcze. Wiem, że z uwagi na błąd w powerdevil kded5 potrafi bardzo obciążyć procesor. To jest już naprawione i albo trzeba powerdevil zbudować z git (ale może się to łączyć z budową całej Plasmy5 z git) albo poczekać na wydanie 5.2.1, w którym będzie to już naprawione (poprawka jest dostępna niemal od 3 tygodni i jest zatwierdzona do tego wydania). Reszta to pewnie jakieś ustawienia, ale wymagałyby one jakiejś "inspekcji". Faktem jest, że obecnie tzw. zunifikowany wygląd aplikacji opartych o KF5 oraz aplikacji zbudowanych dla KDE4 jest możliwy praktycznie wyłącznie używając motywu Breeze, albowiem Oxygen "wypadł" w pracach. Wprawdzie arojas udostępnił na AUR oxygen-window-decoration-git dostosowane do KDecoration2, jednakże w moim przypadku działa to źle. Na Oxygen w wersji dla Plasma5 (czyli KDecoration2 właśnie) trzeba będzie poczekać do Plasma 5.3 niestety. Aby wykorzystać Breeze, musisz mieć zainstalowane breeze-kde4. Drugi motyw, który dość dobrze integruje aplikacje, to menda, czyli domyślny wygląd z Manjaro (dostępne w AUR).
Reszta jest niestety kwestią gustu (mi też Breeze nie leży; pewnie na nowe trzeba będzie poczekać chwilę). Kilka motywów, schematów kolorystycznych i ikon, znajdziesz w POLAUR. Niestety nie odpowiem Ci jak tutaj można wykorzystać QtCurve. W "klasyczny" sposób nie mam możliwości instalacji nowych motywów, a że nie wykorzystuję QtCurve, to nie bardzo chce mi się w to wnikać.
Niestety, aby to wszystko ujednolicić trzeba stosować dodatkowe ustawienia przez kcmshell4, a i to 100% efektu nie daje (np. za diabła nie mogę wrzucić innych ikon niż oxygen w aplikacje KDE4, czy raczej Qt4). Pomocną jest też qtconfig-qt4.
Czy było z przejściem "kupę roboty"? Raczej nie. Gdy używałem Plasma 5.1, to wygląd środowiska, dla wszystkich aplikacji, nie różnił się od tego, które miałem na KDE4.
Innymi słowy - jeśli chcesz, to załóż temat, a postaramy się jakoś temu pomóc.
Inna sprawa, że wątek dotyczy jednak innej kwestii i porównywać do jakiegoś obecnego WMa sensowniej byłoby np. Maui (o ile nie masz systemu opartego o sterownik radeonsi to powinno zadziałać) z jego Hawaii.
Faktem jednak jest, że wiele środowisk opartych o Qt5 zadeklarowało, że pewne ich elementy będą tu wspólne. O ile pamiętam, za menedżera okien/kompozytora służyć będzie zarówno w Plasma5, jak i w LXQT oraz w Hawaii KWin. Część aplikacji będzie korzystać z KF5. Oczywiście w przypadku środowisko opartych o Qt5. Czas okaże jak te aplikacje będą ze sobą koegzystować. Również czas okaże czy i ile aplikacji itp. w tych środowiskach będzie można wykorzystać z Unity 8, o ile w ogóle ujrzy ono światło dzienne, a Mir (który również jeśli ujrzy światło dzienne) nie spowoduje, że będzie jakaś trudność w ich transferze.
Nawiasem mówiąc, muszę Cię zmartwić, albowiem wraz z nadejściem Gtk+3.16, o ile nie zostanie zrobiony jakiś nowy ficzer, który będzie mógł korzystać z CSS, to oxygen-gtk3 przestanie istnieć i ujednolicenie wyglądu aplikacji opartych o Qt (nieistotne, której wersji) i Gtk+3 nie będzie już możliwe (ale to jest robota osób rozwijających Gnome3).