Wiele razy to pokazywane. Ba, nawet jest temat o yaourt.
Masz 2 możliwości:
1. wchodzisz na stronę AUR interesującej Cię paczki i ściągasz tarball (opcja w ramce po prawej stronie),
2. prościej:
yaourt -G <nazwa_paczki>
Pierwsze ściąga tam, gdzie chcesz tzw. tarball, który potem trzeba rozpakować (jeśli chce się z niego skorzystać). Drugie w katalogu, w którym polecenie to jest wydane, tworzy katalog z rozpakowaną już zawartością tarballa o nazwie ściąganej paczki.
Załóżmy, że stworzymy sobie teraz katalog AUR i tam będziemy ściągać paczki, które są oznaczone jako orphaned. Najprościej jest je poznać w następujący sposób:
yaourt -Sua
W jego wyniku otrzymamy coś takiego:
yaourt -Sua
brother-mfc-210c : Orphan
kcm-user-manager-git : Orphan
qfaktury : Orphan
qoauth-git : Orphan
quick-usb-formatter : Orphan
Foreign packages: - 98 / 98
W zasadzie powinniśmy mieć tutaj listę wszystkich "paczek" osieroconych, zarówno tych, które zainstalowaliśmy bezpośrednio, jak i tych, które są zainstalowane jako zależności. Teraz wystarczy w owym katalogu AUR wydać polecenie, które przedstawiłem wyżej:
yaourt -G <nazwa_aplikacji>
które dokona ściągnięcia tzw. tarballa. I tyle. Kiedy będzie potrzeba skorzystania z niego, należy taki tarball rozpakować (w pierwszym przypadku) bądź przejść do odpowiedniego katalogu, sprawdzić PKGBUILD i ewentualnie go zaktualizować (jeśli zajdzie potrzeba powiemy jak), a następnie zbudować i zainstalować pakiet:
makepkg -sirc
PS: W zasadzie, przyszło mi do głowy, że jesteśmy w stanie zaoferować "przechwycenie" niezbędnych Wam paczek do POLAURa. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale jak na razie wszystko wskazuje na to, że to forum jakiś czas jeszcze trwać będzie.